neděle 26. ledna 2014

Mini rohlíčky plněné ricottou a rukolovým pestem


Poslední dobou mám malou ricottovou mánii. Mažu si ji k snídani na chleba, zapékám si ji s rajčaty v tortille a občas ji chodím jen tak ulizovat do ledničky prstem z kelímku jako jiní chodí třeba na nutellu. Dá se jíst samotná jen s kouskem dobrého pečiva nebo přidat do slaných i sladkých jídel. Čerstvé krémové ricottě se prostě jen tak něco nevyrovná. Pokud ji smícháte s pestem (v našem případě rukolovým, které jsem už připravovala tady), získáte jemně pikantní pomazánku, kterou je možné použít třeba i jako náplň do domácího pečiva.

Mini rohlíčky s ricottou a rukolovým pestem můžete nabídnout návštěvě jako slanou chuťovku anebo použít jako originální přílohu k salátům či grilovanému masu.

 
Na rukolové pesto budete potřebovat:
- 2 hrsti lístků rukoly
- hrst jadýrek vlašských ořechů (případně piniových nebo mandlí)
- stroužek česneku
- lžíci olivového oleje
- cca lžičku soli
- špetku pepře
- hrst strouhaného parmezánu (použila jsem Gran Moravii)
+ čerstvou ricottu (případně lze nahradit např. sýrem žervé/Lučinou)

Na rohlíčky budete potřebovat:
- 130 g hladké mouky
- 50 g žitné chlebové mouky
- 7 g čerstvého droždí
- 80 ml vlažné vody
- půl kelímku bílého jogurtu (cca 75 ml)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
(Pozn. Pokud rohlíčky plánujete použít jako přílohu, toto množství vystačí pro dvě až tři osoby.)

Postup:
1. Z ingrediencí na rohlíčky vypracujte hladké, nelepivé těsto a dejte na teplé místo kynout (alespoň hodinu).

2. Do mixeru (případně lze použít hmoždíř) vložte omyté lísky rukoly, ořechy a stroužek česneku a rozmixujte na hladkou kaši. Poté přimíchejte olivový olej, strouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem.


 3. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou zvlášť na pomoučeném vále vyválejte na tenké kulaté placky. Rádýlkem rozdělte na cca 12 dílků (ve tvaru podlouhlých trojúhelníků). Na vnější část každého z nich dejte lžičku pesta a cca půl lžičky ricotty (můžete už předem smíchat dohromady) a smotejte.



4. Rohlíčky vložte na plech s vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, můžete je potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat např. sezamovými nebo lněnými semínky, já ale preferuji matný vzhled rohlíčků, které pak působí "rustikálně". Pečte na 180 stupňů cca 20 minut.

Jaká je vaše oblíbená salátová příloha?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...