pátek 31. ledna 2014

Zapečené rýžové bochánky s parmazánovou krustou


Jak naservírovat rýži o něco "sofistikovaněji"? Vyrobte z ní mini bochníčky a zapečte je v troubě se sýrem. Jako příloha na talíři tak rýže vypadá mnohem upraveněji a navíc dovnitř můžete přidat své oblíbené bylinky nebo třeba rajčata. Tajemstvím úspěchu je pouze správně zvolený druh rýže - použijte kulatozrnou nebo jasmínovou, které více lepí, a proto jsou vhodnější například do nákypů.


Na 3-6 porcí (6 bochánků) budete potřebovat:
- 1,5 hrnku kulatozrnné nebo jasmínové rýže
- 3,5 hrnku vody
- cca 2 lžičky soli
- malou cibuli
- lžíci oleje
- pepř
- hrst čerstvých bylinek (petržel)
- cca 4 vrchovaté lžíce jemně strouhaného parmazánu (použila jsem Gran Moravii zn. Orrero, což je český sýr parmazánového typu)

Parmazán je zde vhodný pro jeho výraznou chuť, takže na bocháncích nejen vytvoří krusty, ale skutečně je oživí i chuťově. Můžete ale vyzkoušet nahradit například uzeným sýrem.


Postup:
1. Rýži propláchneme vodou a necháme okapat.
2. Cibuli si nakrájíme najemno a opražíme ji v hrnci na trošce oleje. Jakmile "zesklovatí", přidáme k ní rýži a prudce orestujeme. Poté zalijeme vodou (případně vývarem), posolíme, přidáme pepř, ztlumíme plamen a necháme dusit, dokud rýže nezměkne.
3. Do hotové rýže přimícháme bylinky a necháme pár minut trochu vychladnout, abychom se nepopálili.
4. Plech vyložíme pečicím papírem a vytvoříme na něm šest stejně velkých hromádek rýže. Do dlaní si vetřeme kapku olivového oleje (jako mazadlo) a z hromádek vytvarujeme úhledné kopečky. Ty poté posypeme nastrouhaným sýrem (můžete jej na kopečky zlehka přitlačit dlaní) a dáme zapéct do trouby (stačí jen horní ohřev) na 180 až 200 stupňů cca 10 minut.


Rýžové bochánky můžete servírovat s čímkoliv jako klasickou rýži - s masem, nebo třeba grilovanou zeleninou. Tady jsou mé dva tipy:

"Hadí" maso

Na 2 porce budete potřebovat:
- cca 200 g kuřecích prsních řízků
- olej
- 1 vejce
- cca 2 lžičky soli
- vrchovatá lžíce kari koření
- 2 lžíce bramborového škrobu
- lžička sójové omáčky
- kousek pórku


Postup: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Přidáme lžíci oleje, sójovku, vajíčko, kari a sůl a dobře promícháme. Poté přidáme škrob a znovu promícháme. Na pánvi rozehřejeme cca 2-3 lžíce oleje, vyklopíme do ní připravenou směs a zprudka opečeme. Kousky masa se od sebe pokusíme "roztrhat", aby nevznikla jen jedna velká amoleta. V polovině smažení k masu přidáme trochu pórku na kolečka.

Opečená zelenina

Na 1 porci budete potřebovat:
- 1 rajče
- půl malé cukety
- půl cibule
- půlku papriky
- sůl, pepř, tymián na dochucení
- cca 2 lžíce olivového oleje



Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pekáč vyložíme pečicím papírem a rozprostřeme na něj zeleninu, kterou zakápneme olejem a posypeme trochou soli a kořením. Lehce promícháme a dáme péct do trouby na cca 180 stupňů zhruba 10-15 minut. Během pečení zeleninu alespoň jednou prohrábneme.

Opečenou zeleninu si můžete dát jen tak s rýžovým bochánkem, případně přidat steak nebo třeba kousek tofu nebo šmakouna.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...