sobota 7. prosince 2013

Tilapie ve špenátovo hořčičné krustě


Pomaličku začínám přemýšlet nad naším letošním Vánočním menu. Kapra mám sice ráda (nikoliv ale smaženého v trojobalu... takhle kazit rybu!!! :)), ale rozhodně se nebráním ani méně tradičním obměnám. Myslím, že nejspíš opět skončíme u lososa, ale rozhodně bych si na štědrovečerní tabuli dovedla představit třeba i moji oblíbenou tilapii v této úpravě.


Na 2 porce budete potřebovat:
- 2 filety z tilapie (nebo jiné ryby, klidně pstroužka...)
- sůl
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- citronovou šťávu
- stroužek česneku (nemusí být)
- hrst lístků špenátu (možné nahradit třeba čerstvou petrželkou)
- 1 lžíci čerstvé strouhanky (nebo rozemleté suché střídky chleba)



Postup:
1. Rybí filety omyjeme, osušíme, lehce z obou stran nasolíme a zakápneme trochou citronové šťávy.
2. Troubu rozehřejeme na cca 210 stupňů. Připravíme si pekáč nebo zapékací mísu a lehce ji vymažeme máslem nebo trochou oleje.
3. Připravíme si směs na krustu: V misce smícháme trošku dijonské hořčice, dvě lžíce olivového oleje, přidáme špenát nakrájený na drobné kousky, trochu strouhanky, případně nasekaný stroužek česneku. Vše smícháme, aby nám vznikla hladká pasta.
4. Filety vložíme na pekáček a vrchní stranu pomažeme pastou. Dáme do trouby a zapékáme 10-15 minut (krusta by měla lehce zezlátnout).



Servírování:
Můžeme podávat s bramborami na jakýkoliv způsob od jemné kaše po křupavé opékačky. Nebo třeba s opečenou bagetou a salátkem jako já: hrst polníčku nebo lístků baby špenátu omyjeme, dáme do mísy, přidáme trochu salátové okurky nakrájené na tenká půlkolečka a trochu červené cibule. Zalijeme dresingem z olivového oleje a trošky bílého vinného octa nebo citronové šťávy.


Co budete mít na Štědrý den k večeři vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...