středa 20. listopadu 2013

Salát s grilovanou tilapií a ředkvičkami

Někdo možná považuje různé saláty za vyloženě letní jídlo. Já to tak nemám. Myslím si, že právě teď v chladném a sychravém počasí, kde se to všude kolem hemží bacily, tělo potřebuje co nejvíc vitaminů a kvalitní energie, aby mělo sílu se s tím vším venku poprat. Naopak smažené řízky a podobně tělo zaměstnají náročnými procesy trávení, jsme po jídle víc unavení a bez nálady. Zkuste třeba salát s grilovanou rybou, polníčkem, ředkvičkou a lehce pikantní vinaigrette zálivkou. Je to rychlovka a já jsem si mimořádně pochutnala!

 Na 2 porce budete potřebovat:
- 2 vykostěné filety z tilapie / nebo jiné ryby, třeba tresky (každý asi kolem 100 g)
- dvě velké hrsti polníčku (možné nahradit například baby špenátem)
- cca 5-7 červených ředkviček
- 2-3 lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- sůl, pepř, špetku sušeného tymiánu
- volitelné: kousek slaniny

Dresing:
- 3 lžíce oliv.oleje
- půl lžíce bílého vinného octu
- lžička dijonské hořčice

Rozpečené bagetky:
- francouzská bageta
- olivový olej
- sůl, případně česnek

Postup:
1. Rybí filety omyjeme, nasolíme a zlehka opepříme z obou stran. Do talíře nebo mísy dáme olivový olej, přimícháme do něj rozmačkaný stroužek česneku a špetku tymiánu a filety ve směsi obalíme a necháme na pár minut uležet.

2. Připravíme si dresing: Do misky dáme olej, ocet a hořčici, společně ušleháme, aby vznikl hladký dresing. Polníček omyjeme a dáme do mísy. Ředkvičky očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do misky s dresingem, se kterým je pečlivě promícháme. Poté ředkvičky s dresingem přidáme do mísy s polníčkem a rukama prohážeme.

3. Bagetu rozkrájíme na plátky silné asi 1,5 cm a z obou stran je zlehka potřeme olivovým olejem (je možné do něj přidat sůl a česnek). Rozpečeme v troubě nebo orestujeme na pánvičce (já použila toustovač s grilovacími plotýnkami).



4. Grilovací pánvičku nasucho rozpálíme a zprudka na ní z obou stran opečeme rybí filety (kdo chce, může si s nimi opéct i slaninu nakrájenou na kousky). Poté ryby vyndáme na prkýnko a rozkrájíme na menší kousky.

5. Salát rozdělíme na talíře, nahoru přidáme kousky ryby a servírujeme s opečenými bagetkami.

1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...