sobota 9. listopadu 2013

Bramborové taštičky s rukolovým pestem


Rukolu mám moc ráda. To, že ji strkám už do třetího receptu po sobě, rozhodně není náhoda. Obvykle se mi ji podaří koupit jen v obřím pytlíku, který prostě sama nemám šanci jen tak spotřebovat. A jelikož opravdu nesnáším plýtvání surovinami, rozhodla jsem se, že jí tentokrát spotřebuju co nejvíc. Našla jsem super inspiraci, co s rukolou, i když už lístky třeba začínají vadnout - rukolové pesto.


Následující recept je opět "very friendly" k různým obměnám, ať už co se týče náplně taštiček, nebo samotného pesta. Nemáte (po ruce /či rádi) rukolu? Nahraďte ji klidně lístky špenátu. Nechce se vám dělat s taštičkami? Dejte si pesto klidně na běžné těstoviny nebo třeba na pečivo. Každopádně je to dobrota, příprava není nijak náročná a stojí to za vyzkoušení!

Na bramborové taštičky (cca 2-3 porce) budete potřebovat:
- 300 g brambor uvařených ve slupce
- 200 g polohrubé mouky (klidně zkuste celozrnnou)
- jedno vajíčko
- sůl
Náplň: cca 100 g sýru balkánského typu, sušená rajčata/papričky předem naložená v oleji (já použila sušené kozí rohy by náš děda - malinko jsem to s nima přehnala, protože jsou opravdu hodně pikantní :)



Na rukolové pesto budete potřebovat:
- velkou hrst lístků rukoly
- hrstečku vlašských ořechů
- cca 3 lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- špetku soli

Postup:
1. Připravíme si pesto:
Všechny ingredience dáme dohromady a rozmixujeme na jemnoulinkou kaši. Pokud se vám zdá moc tuhá, klidně přidejte ještě trochu oleje.



2. Připravíme si náplň to taštiček: Do misky natrháme/rozdrolíme balkánský sýr a přidáme sušená rajčata/papričky, které jsme předem měli asopoň 2 hodiny naložené v oleji (ten můžeme ostatně použít do pesta...), nakrájené najemno. Promícháme.

3. Těsto na taštičky: Uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme vajíčko, mouku a sůl a promícháme, poté propracujeme rukama, aby nám vzniklo hladké, nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme ještě trochu mouky.



4. Výroba taštiček: Těsto ihned zpracováváme. Rozválíme ho na tenký plát a vykrajujeme kolečka (klidně čtverečky, pokud chcete). Na kolečka nandáme asi lžičku náplně, přeložíme a bříšky prstů zamačkáme konce. Pro efekt okraje vždycky ještě namačkám vidličkou, aby vznikly "vroubky" (jako třeba i tady).


5. Vaříme: Připravíme si velký hrnec a dáme do něj vařit vodu, osolíme. Taštičky vhodíme do hrnce, až jakmile voda začne skutečně vřít. Vaříme, dokud nevyplavou - tzn. asi 5-7 minut.



6. Servírujeme: Hotové taštičky promícháme s pestem (nebo je jím prostě pomažeme) a nandáme na talíře. Pokud nám zbyla nějaká náplň, můžeme jí taštičky ještě na závěr posypat.


2 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...