pátek 25. října 2013

Můj první domácí (dokonalý) pita chléb


Změny mě baví. A skvěle fungují i v kuchyni. Že vás vaření moc nebaví a nevíte, jak by se to dalo změnit? Já na to mám jednoduchou filozofii: zkuste každý týden připravit nějaké nové jídlo.


Nemusí to být žádná velká exotika ani složitost - třeba jen něco, co si rádi dáváte v restauracích, ale sami jste se do toho doma ještě nepustili, nebo zajímavá obměna některého z vašich obvyklých receptů. Možná nebudete úplně úspěšní hned na první pokus, ale pokud v sobě máte alespoň trochu ambicióznosti, požene vás ke zdokonalování. A pak si najednou všimnete, že kuchyně se pro vás stala tím místem, které má pro vás stejné účinky jako pro jiné tělocvična, kutilská dílna, zahrádka nebo třeba koňská stáj...

Já jsem si tento týden naplánovala své "poprvé" s domácím pita chlebem. Prošla jsem snad desítky receptů a postupů z českých i zahraničních webů a blogů s touhou nalézt ten nejlepší postup nepříliš náročný pro domácí podmínky. Musím se pochlubit, že výsledek tentokrát hned napoprvé pěkně nakopl můj kulinářský narcismus - naštěstí (stále ještě?) není tak silný, abych se s vám o svůj superdokonalý recept nepodělila :) (A jestli se to s takhle superpodrobným návodem nepovede vám, tak mi prosím dejte vědět, sama si za to dám na zadek :) )



Na 3-4 pita chleby budete potřebovat:
- 10 g čerstvého droždí
- 200 ml vlažné vody
- špetku cukru
- lžičku soli
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 280-300 g mouky (smíchala jsem asi 1/3 pšeničné hladké chlebové a 2/3 klasické hladké bílé mouky)

Postup:
1. Připravíme si těsto: Rozdrobte kvasnice do mísy, přidejte špetku cukru a zalijte trochou z uvedeného množství vlažné vody. Promíchejte na hladkou kaši. Pokud jste si jistí, že máte dostatečně čerstvé kvasnice, kynutí kvásku můžete přeskočit rovnou k bodu 2.
2. Kvásek zalijte zbytkem vody, přidejte olivový olej, postupně přisypte mouku a sůl a promíchejte, poté ještě trochu vypracujte rukama v hladké, pružné, ale nelepivé těsto. Nechejte kynout na teplém místě  alespoň 45 minut.
3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 3-4 části (podle toho, jak velké pita chleby chcete - já udělala 4, v průměru měly 16-17 cm).
4. Každý kousek těsta vyválejte na kulatou placku tlustou 0,3-0,5 cm a každou z nich umístěte na samostatný kus pečícího papíru. nechejte kynout ještě aspoň 15 minut.




5. Začněte si předehřívat troubu: Zpracovat toto těsto je hračka, ovšem pamatujte na to, že celý úspěch spočívá hlavně na postupu pečení a vysoké teplotě trouby. Pita chléb se totiž správně peče v peci a aby se vám v něm i v domácí elektrické troubě udělaly ty správné dutiny, je potřeba ho péct prudce ve velkém žáru. Já jsem si troubu předehřála na 230 stupňů na horkovzdušný program navíc s horním ohřevem.

Tip: Placky jsem pekla na pečícím papíru přímo na mřížce, pokud ale chcete péct na plechu, dejte ho do trouby už při předehřívání, aby se taky ohřál. Pokud dáte do trouby placku se studeným plechem, trouba s při tom ochladí a je možné, že vám placky správně nenaběhnou!

Pita se v troubě hezky nafukuje


6. Placky pečeme po jedné, každou asi 6-8 minut. Pokud chcete, můžete je chvíli před koncem pečení, když už horní strana hodně zlátne, aspoň na minutku obrátit, aby byl křupavější i spodek.
7. Po vytažení do placky lehce "bouchneme" pěstí (pozor, nepopalte se!), aby se z ní dostala alespoň část horkého vzduchu (tento tip mám od pana Cuketky, ovšem já chleby nechtěla úplně spláclé jako on - pomůže i malé naříznutí/napíchnutí a lehké zmáčknutí, jinak mi jedna pita i napraskla).

A ještě pozor: Právě vytažené horké pita chleby dáme do mísy vystlané čistou utěrkou a přikryjeme další utěrkou nebo "mikrovlnkovým" víkem, aby pod ním zvláčněly - jinak budou hooodně křupavé a když do nich kousnete, možná se vám budou rozpadat přímo v ruce :)



8. A plníme! Jakmile máte upečené všechny pity, uřízněte z nich na jedné straně kousek okraje, "rozevřete" dutinku a můžete začít plnit čímkoliv, co máte rádi. Já si dovnitř dala nařezaný krůtí steak i s trochou výpeku, plátky rajčete, pár koleček čerstvé okurky, hrst salátu s rukolu a trochu domácího dresingu z jogurtu, soli, a česneku. Dobrou chuť!

S čím máte pita chléb nejraději vy?


20 komentářů:

  1. Tý jo...docela jednoduchý... :)
    Já už jsem zkoušela Focacciu a ta teda taky nebyla špatná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za tip, focacciu třeba zkusím příště... i když u nás stejně vede hlavně pizza :)

      Vymazat
  2. Tak tenhle recept zkusím určitě , díky :)
    V čajovnách miluju pitu tomato, je tam balkán a rajčata, plus asi olej a koření, které nedokážu identifikovat... Asi tam budu muset vrznout něco jen tak intuitivně a doufat, že to bude chutnat podobně:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rajčata si skoro automaticky spojuju s bazalkou, určitě by tam byla fajn :)

      Vymazat
  3. Vypadá náádherně :) Máš skvělý blog..takový jedlý :D

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj, myslíš, že bych mohla použít celozrnnou mouku ?

    OdpovědětVymazat
  5. mňam :-) vyzkoušela jsem a fakt výborné!!!
    určitě se tu ještě porozhlídnu a zkusím i něco jiného :-)
    http://www.bau.4fan.cz/pita-chleb-s-kurecim-na-medu/

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá dobře. Konečně někdo zdůrazňuje, jak se to, či ono peče a neřeší pouze ingredience. Také je zajímavé se podívat na youtube, kde jsou videa, jak to pečou Arabové v pecích na dřevo.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    píšu své zkušenosti s tímto receptem. Těsto se povedlo a chuť pity je skvělá. Pity se nafoukly, tak jak měly, ale když jsem je pak rozřízla měly vrchní kůrku hodně slabou, až se trhala. Měla jsem je mít víc tlusté? nebo čím to je?
    Díky za reakci.

    OdpovědětVymazat
  8. Jsou výborné, jen mi celkem dost popraskaly, takže jsem je nemohla jíst jako "kapsy" :-/ kde se stala chyba? Špatně vypracované těsto?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. řekla bych, že byly málo dokynuté, vždy když jsem podtrhla kynutí u jakéhokoliv těsta, tak se potrhalo, tady to bude asi také tak ...

      Vymazat
  9. bombastické, tak se povedl i mě a to je co říct a dokonce je i jedlý

    OdpovědětVymazat
  10. :-) použila jsem celozrnnou mouku, cukr třtinový, sůj himalájskou....
    bomba!!! bezchybné... recept super!!! díky :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Díky za recept, chléb se povedl napoprvé!

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě vyzkouším. V Egyptě některé před vložením do pece ještě potírali česnekem nebo sypali sezamem, chia semínky nebo bylinkami, a pak jsme slintali blahem, a to nebyli plněné.:-D No a nebo je dokonce prostě splácli, natřeli protlakem, posypali trochu sýrem a nějakou tou zeleninou, a podávali jako pizzu, kterou naše děti prostě milovaly.

    OdpovědětVymazat
  13. super,povedly se,a proč se trouby musí dávat po jedné?vrzla jsem tam 4 menší a bylo to v pohodě

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji za recept!!! Nepeču pita chleby poprvé, pokaždé dle receptu, který inzeroval,že tentokrát se to jistě povede.Zatim se nepovedlo nikdy až do dneška. Právě je v troubě šestá pita a každá se nafoukla.

    OdpovědětVymazat
  15. Perfektní! Ze tří pit se teda krásně nafoukla jen ta první, ty další dvě tak napůl. Asi doladit teplotu v troubě při dalších pečeních. Ale chuťově dokonalé a struktura taky. Díky za dobře napsaný recept.

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za recept. Včera jsem vyzkoušela a supr.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...