sobota 5. října 2013

Podzimní jablíčkové muffiny



Řekla bych, že správná kuchařka si dovede najít nějaká pozitiva snad na každém ročním období. Léto je jasné - na zahrádce za domem je plno čerstvé zeleniny a bylinek, které si kdykoliv můžu zajít natrhat. Tím odpadají starosti typu "co vařit, když v ledničce nic není". Užívám si pocit, že alespoň pár týdnů v roce nejsem odkázána na nabídku nejbližšího Penny Marketu.

Ale podzim a zima? 

Ne že bych fandila prvním mrazíkům, ale vždycky se zaraduju, jakmile doma začneme topit ve kachlových kamnech. Těsto u nich tak krásně kyne, že bych buchty, vánočku nebo domácí chleba s radostí pekla klidně každý den. A potom jsou to všechny ty úžasné vůně. Od čerstvých jablek a hrušek, skořice, burčáku, až po perník a vanilkové rohlíčky. Tak daleko ovšem dnes předbíhat nebudu a začnu rovnou od jablíček, jejichž čas právě dozrál.


Na šest až sedm kusů muffinů budete potřebovat:
- 3 velká červená jablka (já použila 5 malých, jak je vidět na obrázku) oloupaných a nastrouhaných nahrubo
- 2 vejce
- 100 g másla
- 80 g hnědého cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžíce tekutého medu (možnou alternativou je javorový sirup)
- cca 2 kávové lžičky skořice
- půl sáčku kypřícího prášku (možné nahradit necelou lžičkou sody)


Postup:
Nastrouhaná jablka smícháme s vajíčky, rozpuštěným máslem a medem. Přidáme cukr, skořici, poté postupně po částech přimícháváme mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Směsí plníme formičky na muffiny (já používám velké silikonové od Tescomy, není je třeba nijak vymazávat).
Dáme péct cca na 30 minut (dozlatova) do trouby rozehřáté na 180 stupňů.
Po vytažení z trouby stále ještě horké muffinny posypeme skořicovým cukrem.


Recept je velmi snadný na přípravu, ale výsledek předčil má očekávání (a hlavně voňavý!). Muffiny nijak nedozdobuju, líbí se mi jejich přirozená zlatavá barva a rozpraskaný vršek zasypaný lesklými krystalky cukru. Myslím, že tahle "nedbalá" podoba se skvěle hodí k podzimnímu období a vynikne na talíři s čerstvými jablky, hroznovým vínem nebo jiným "podzimním" ovocem.

Pokud muffiny vyzkoušíte taky, dejte mi určitě vědět, jak se vám povedly! Anebo mi napište svůj vlastní tip, jak zužitkovat úžasná jablíčka z domácí zahrádky :)



2 komentáře:

  1. Super! Výborné! Díky za recept.
    Neměla jsem dost jablek tak jsem přidala jednu hrušku a taky to funguje ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. si myslím! :) kuchyně není matematika, tady míchat hruška s jabkama určitě nevadí ;-)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...