Poslední asi dva týdny pozoruju napříč svými oblíbenými foodblogy trend: dýně na jakékoliv způsoby. Krémové polévky, gnocchi z dýně, opečená dýně do salátu... Všechno to na obrázcích vypadá moc lákavě. Já sama jsem se k dýním letos zatím nedostala (a myslím, že V. by to ani moc neocenil :)), tak jsem si to vynahradila alespoň dýňovými semínky, které mám moc ráda. Ozdobila jsem s nimi jednohubky s mrkvovou pomazánkou - návštěva, které jsem je nabídla, se na ně sice nejdřív moc netvářila, ale nakonec talíře zůstaly vymetené a já si na tomto neuvěřitelně snadném jídle pochutnala i k večeři.
Na pomazánku budete potřebovat:
- 2 velké kostky Lučiny (případně jiného smetanového žervé)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- jednu střední mrkev (množství ale záleží na chuti každého)
- cca 100 g sýra (třeba goudy - já ale tentokrát použila nivu)
- lžičku soli
- špetku čerstvě namletého pepře
- případně nějaké bylinky (petrželka/pažitka)
"Slaninová" varianta pro masožravce :) |
Postup:
1. V misce smícháme lučinu s trochou jogurtu, aby vznikl jemný krém.
2. Oškrábeme mrkev a nastrouháme ji nahrubo do pomazánkového základu. Stejně nastrouháme i sýr a všechno dobře promícháme.
3. Dochutíme solí a pepřem a necháme alespoň 1-2 hodiny uležet v ledničce. Pak natíráme na kousky pečiva a posypeme několika dýňovými semínky. (Kdo nechce semínka, může použít třeba šunku.)
Jaká je vaše nejoblíbenější "jednoduchá" domácí pomazánka?
Žádné komentáře:
Okomentovat