čtvrtek 17. října 2013

Kuřecí špíz marinovaný v jogurtu s ananasem


Nejlepší vůně v mojí kuchyni za celý tento týden? Pečený ananas! Upřímně se přiznávám, že občas v restauraci podlehnu tolik kritizovanému kuřecímu steaku s broskví a sýrem. A to nejen v restauraci pár kroků od práce, kam se občas dostanu vyhladovělá jako vlk v době, kdy už jsou všechna denní meníčka snědená. Kombinaci jemného kuřecího masa zapečeného s ovocem naprosto zbožňuju. Pokud si ale můžu vybrat, mnohem lepší než broskev z konzervy je čerstvý ananas.


Pizzu "hawai" jsem nikdy moc nemusela, ale kousky dobře okořeněného pečeného masa proloženého kostkami ananasu mi moc chutnají. V následujícím postupu jsem se trochu inspirovala receptem na kuřecí kebab v jogurtu podle pořadu Kluci v akci. Změnila jsem však koření (v garam masala mi vadí koriandr a římský kmín), přidala sezamová semínka a kousky masa proložila ananasem. Milovníci uzenin by si klidně mohli přidat i slaninu...

Na 2 porce budete potřebovat:
- cca 300 g vykostěných kuřecích stehenních řízků
- čerstvý ananas (případně se dá nahradit i kompotovaným)
- bílý jogurt
- 2 lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- lžíci kari koření
- sůl, pepř, případně špetku chilli, pokud máte rádi pikantnější jídla
- hrst sezamových semínek

Postup:
1. Kuřecí maso rozkrájíme na malé kousky (dělám trošku podlouhlé a při napichování na špejli je překládám napůl).
2. Připravíme si marinádu: smícháme půl jogurtu, olivový olej, kari, pepř, případně chilli (sůl zatím ne). Do směsi zamícháme kuřecí maso a dáme na pár hodin uležet do lednice (ideálně přes noc).
3. Naležené maso před přípravou osolíme a přisypeme sezamová semínka.
4. Připravíme si ananas - ořežeme kůru, uděláme asi centimetrové plátky a ty rozkrájíme na malé kostky nebo trojúhelníčky.


5. Na špejle na střídačku napícháváme kousky masa a kostky ananasu. Dáme do zapékací mísy a pečeme v troubě (ideálně na grilovací program) na 200 stupňů asi 25 minut. Během pečení špízy alespoň dvakrát obrátíme, aby se dobře propekly. Není třeba podlévat, ananas sám o sobě pustí dost šťávy - a výpek z něj je nepřekonatelný!
6. Pokud chcete ke špízům i dresing, smíchejte zbytek jogurtu, rozetřený stroužek česneku, dochuťte špetkou soli a pepře. Špízy je možné podávat s různými přílohami - já si udělala kuskus s čerstvou petrželkou, přítel chtěl hranolky z trouby :)

Máte rádi spojení masa a ovoce? Které máte pečené nejraději?
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...