Nápad na tento recept se mi v hlavě zrodil na jedné nudné přednášce ve škole - věděla jsem , že by to měl být koláč a měly by v něm být hrušky. A taky jsem nedávno viděla velmi lákavý krémový čokoládový dort, na který jsem musela často myslet... Tak jsem spojila obojí.
Nejvíc jsem přemýšlela nad korpusem - nakonec jsem se rozhodla pro tradiční francouzké máslové pâte sablée. V této podobě jsem z něj koláč připravovala poprvé a musím říct, že se určitě stane mým oblíbeným. Jeho příprava je poměrně snadná a myslím, že se bude hodit k nejrůznějším náplním. Nejspíš s ním nahradím i korpus, který běžně dělám na cheesecake.
Na korpus (pâte sablée) budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 3 a 1/3 lžíce studené vody (cca 50 ml)
- špetku soli
- 50 g cukru
- 1 žloutek
Na hruškovou vrstvu náplně budete potřebovat:
- 4 hrušky (ideálně měkčí)
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- vanilkový cukr
- šťávu z 1 citronu
- hrst dětských piškotů
Na čokoládovou vrstvu budete potřebovat:
- 150 g hořké čokolády (ideálně 70% nebo více)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- trochu cukru (množství záleží na tom, jak máte rádi sladké - myslete ale na to, že hruškový rozvar bude sladký hodně a společně s hořkou čokoládovou vrstvou se chutě perfektně vyváží, takže zbytečně nepřeslazujte obojí)
+ kysaná smetana k servírování
Postup:
1. Připravíme si těsto na korpus a necháme aspoň hodinku odležet. (Podrobný fotonávod k přípravě pâte sablée najdete tady)
2. Těsto si vyválíme na kulatý plát a namačkáme ho do vymazané koláčové formy (moje má průměr 28 cm).
3. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a korpus si v ní předpečeme. Jelikož má ze začátku tendenci se dost dmout, je dobré ho na prvních pár minut něčím uprostřed zatížit - doporučuje se obstřihnout pečící papír, položit ho na korpus a zatížit například fazolemi. Já jako závaží použila menší dortovou formu. Se závažím těsto pečeme 10 minut, potom závaží odstraníme a pečeme ještě asi 5 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme zchladnout.
4. Připravíme si hruškový rozvar: Hrušky oloupeme (nejlépe jen tak halabala - je dobré tam trochu slupky nechat), vyřežeme jádřince a nakrájíme na malé kousíčky. Vložíme do hrnce, zasypeme cukrem, přidáme citronovou šťávu a vaříme (asi jen na poloviční plamen s napůl odkrytou pokličkou) zhruba hodinu, aby se přebytečná tekutina odpařila. Kdo chce, může přidat i "vršek" rumu pro navonění. Hrušky poté rozmělníme na kaši (ale menčí kousky tam klidně zůstat můžou. Pokud se nám kaše pořád zdá až příliš tekutá, rozemeleme si najemno hrst dětských piškotů a do rozvaru je přimícháme pro zahuštění. Necháme vychladnout a poté přelijeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme stěrkou.
5. Připravíme si čokoládový krém: Do rendlíku nalámeme čokoládu a na mírném plameni ji necháme rozpustit, poté přidáme cukr a promícháme, aby se cukr v čokoládě dobře rozpustil. Přilijeme studenou smetanu, opět pečlivě promícháme a odstavíme ze sporáku. Mezitím si ušleháme dva žloutky a přimícháme je do chladnoucí čokoládové směsi. To celé pak nalijeme na hruškovou vrstvu a uhladíme stěrkou.
6. Troubu si opět rozehřejeme na 180 stupňů a koláč v něm necháme dopéct - zhruba 15 minut, aby se všechno spojilo dohromady a čokoládová vrstva s vaječnými žloutky ztuhla jako pudink. Poté necháme vychladnout a uležet alespoň na 2 hodiny.
Doporučení: Hostům nekrájíme zbytečně moc velké kousky, je to fakt superčokoládová bomba, kterou si člověk nejlépe vychutná v menším množství :) Podáváme s trochou kysané smetany.
Žádné komentáře:
Okomentovat